En Living Income ?

Wist je dat onze chocolades een heuse verandering ondergingen?

Chocolade is het opkikkertje dat je doorheen de dag wel kan smaken. Betere concentratie is één van de bewezen voordelen. Wanneer je kiest voor Oxfam-chocolade, in het bijzonder die van het Bite to Fight-assortiment, dan geef je bovendien een sterk signaal: we care!

Voor de cacao in deze chocolade betaalt Oxfam namelijk een fors hogere prijs. Hiermee wil de fairtradepionier de kloof naar een eerlijk en leefbaar inkomen voor West-Afrikaanse cacaoboeren dichten.

Hogere impact, zelfde kwaliteit

Met de campagne Bite to Fight (for a fair income) wil Oxfam de aandacht vestigen op de uitdagingen die de chocoladesector kent. Waar zit het verschil met de gekende repen? Alvast niet in de smaak – ze blijven nog steeds even lekker! – maar in het verhaal en de extra inspanningen achter de repen.

Bite to Fight, het pilootproject in Ivoorkust

Ivoorkust levert 40 % van de wereldwijde cacao. En toch zijn de boeren er het armst van allemaal. De sector kampt bovendien wereldwijd met problemen zoals ontbossing en kinderarbeid. Sinds 2016 werkt Oxfam Fair Trade samen met de Ivoriaanse cacaocoöperatie Ecookim. De groep kent 22 lidcoöperaties en ze zijn uiterst gemotiveerd. Zo slagen ze er als enige in Ivoorkust in om hun cacao te exporteren. Lidcoöperatie Canaan is opgericht door gedreven voorzitster Virginie Gnako. Ze zet heel sterk in op positieve verandering, waaronder ecologie en de rol van de vrouw in de cacaoteelt. Sinds 2019 krijgt Canaan een extra, flexibele Oxfam-premie bovenop de fairtrade miniumprijs en –premie.

Die extra premie besteedt de coöperatie democratisch in toekomstgerichte, duurzame ingrepen. Zoals het verbeteren van sanitaire infrastructuur, toegang tot drinkbaar water, duurzame landbouw en diversificatie van de teelt, zoals tomaten. Ze dragen allemaal rechtstreeks bij aan de kwaliteit en de opbrengst van de cacao-oogst! En dat, op zijn beurt, laat de cacaoboeren toe een leefbaar inkomen te verdienen.